Jesteśmy 4 osobową rodziną mieszkającą na Mazurach gdzie wśród pól, lasów i jezior znajduje się nasze Biodynamiczne gospodarstwo sadownicze.

Działamy z ramach Rolniczego Handlu Detalicznego, dlatego też bez zbędnych łańcuchów dostaw możemy naszymi owocami dalej się zajmować. W roku 2021, wyremontowaliśmy pomieszczenie na małą przetwórnię, gdzie świeże pierwszej jakości owoce niemal prosto z drzewa trafiają do pracowni, gdzie w tradycyjny sposób przetwarzamy w konfitury.  Chcemy wrócić do tradycji jedzenia produktów lokalnych, prostych, ekologicznych, których proces wytwarzania nie grozi środowisku. Nasze produkty są w stu procentach naturalne, a idealny mocno owocowy smak i konsystencję konfitury pozyskiwany jest, nie poprzez dodanie pektyn jabłkowych czy zagęszczaczy lecz poprzez staranne wysmażanie. Nie oszczędzamy na owocach, bo mamy ich bardzo dużo. 

Do uzyskania pysznie owocowego smaku i odpowiedniej konsystencji skróciliśmy proces odparowywania owoców poprzez zastosowanie miedzianych mis, jednorazowo wysmażamy 5 kg owoców, dużo pracy – ciągłe mieszanie – ale smak wytworzonej konfitury, rekompensuje wysiłek 🙂

Elżbieta i Cezary Jedut oraz nasze dzieci Wojtek i Helena